VILLA S2

MISSIE

De opdracht voor villa S2 op het Oostelijk Rieteiland van IJburg stelde ons in staat een lang gekoesterde doelstelling te verwezenlijken. Een uitgebalanceerd ruimtelijk ontwerp in perfecte harmonie met hoogwaardige bouwtechnisch details, materialen en energetische condities.

Een holistische benadering van ontwerp

Voor dit huis organiseerden we een complex woonprogramma op een relatief kleine locatie tot een helder en compact volume. Het ontwerp is een blauwdruk van de specifieke woon- en leefpatroon van de klant. Daarbij hebben alle ruimten vrij uitzicht over het water en omliggende groenperken en wordt optimaal gebruik gemaakt van de bezonning en het ritme van de dag. Het ontwerp van een woonhuis is de superexpressie van een unieke klantidentiteit in een even unieke hoogwaardige architectonische oplossing.

VILLA S2 Marc Architects

CONCEPT

“Vloeren, wanden en dak zijn om de leefruimten heen gevouwen. Alsof ze deze beschermen en verpakken. Deze karakteristieke omvouwing benadrukt dat het gaat om de binnenruimten. Om het wonen en leven. Om de specifieke en tegelijk unieke behoefte van de klant”

VILLA S2 Marc Architects

ONTWERP

Villa S2 is een ontwerp voor een vrijstaande villa over 3 verdiepingen. Het huis is zeer compact vormgegeven gezien het relatief kleine kaveloppervlak in relatie tot het gewenste royale woonprogramma. Aan straatzijde ligt een de hellingbaan naar een parkeerkelder. De kelderbak mocht niet het dijklichaam doorsteken wat aan de achterzijde (waterzijde) ligt. Tegelijk moet voldoende daglicht de kelder binnendringen voor het daarin gelegen gastenverblijf. Deze eisen hebben geleid tot een verspringing van de begane grondvloer. De vrije hoogte in parkeerkelder is anders dan in het gastenverblijf. De ruimte is overal zo efficiënt mogelijk gebruikt.

VILLA S2 Marc Architects

De begane grondvloer ligt op 55 centimeter boven de omringende tuinen. Een deel is zelfs verhoogd tot 125 centimeter. Om de verbondenheid tussen binnen en buiten maximaal te laten zijn bij de grote puien geen kozijnen toegepast. De ruimte loopt door zonder obstakels.

VILLA S2 Marc Architects

De belangrijkste ruimtelijke verbinding is de woonkeuken met het terras. De begane grond is ter plaatse 3.35 meter hoog en op deze keukenhoek opengewerkt. Een Skyframe schuifpui geeft toegang tot het terras en de tuinen. Het is de eerste overhoekse Sky-frame schuifpui in Nederland met 3-laags glazen bladen. De kozijnen van de pui zijn weggewerkt in de wanden, vloer en plafond. De stijldikte tussen de vaste en schuivende pui is slechts 2 centimeter.

VILLA S2 Marc Architects

EERSTE WOORDEN..

“Bij ons gaat de schuifpui naar de tuin open in april en wordt gesloten eind september. Wij willen het gevoel hebben dat we buiten staan te koken, zonder dat er een buitenkeuken aanwezig is. En vice versa. Wij houden van het omringende water een het bijzonder groene karakter van het eiland”

VILLA S2 Marc Architects

De plattegrond begane grond toont alle functies samen in één grote ruimte welke door hun posities binnen de plattegrond allen afzonderlijke ruimten vormen. Centraal ligt de hal en de haard. De haard zit zowel in de keuken als in de zithoek. Open en continue ruimten op begane grond staan haaks tegenover de meer functionele privé indeling van eerste verdieping met duidelijke scheidingen tussen alle ruimten.

VILLA S2 Marc Architects

Alle gevelplaten en vloerranden zijn vervaardigd uit witte natuursteen composiet. Dit zijn prefab panelen van 22mm dik en samengestelde uit 90% natuursteen kiezels en een 10% bindende witte hars. De witte natuursteen panelen zorgen er tevens voor dat in de zomer minder gekoeld hoeft te worden. En achter de panelen zitten zeer hoogwaardige isolatie.

VILLA S2 Marc Architects

Voor alle gevel afwerkingen van villa S2 is zowel voor de glasvlakken als gesloten buitenwanden gekozen voor een isolatie met uitzonderlijke eigenschappen. Alle glazen delen bestaan uit 3-laags gelaagd glazen vlakken met een U waarde van 0,7W/m2.K.

VILLA S2 Marc Architects

In het hele huis hebben alle ruimten hebben vrij uitzicht over de omliggende tuinen en het water.

VILLA S2 Marc Architects

De positie van de haard legt de nadruk op het split level concept van de woning en aan een zijde op kookhoogte geplaatst in de keuken en op een lagere intieme positie in de zithoek.

VILLA S2 Marc Architects

Het interieur van de badruimten is fris en in één kleurenpalet gehouden met gekleurd blauw glas en betonstuc afwerking op de wanden. Het sanitair is in wit of RVS.

VILLA S2 Marc Architects

Het hout op de gevels is dennenhout wat is verkregen uit duurzaam bosbeheer. Het product is het alternatief voor het tropisch hardhout. Het dennenhout is verduurzaamd door biopolymerisatie afkomstig uit de biomassa afval van rietsuikerstengels. Het hout heeft duurzaamheidklasse 1 wat gelijk is aan tropisch hardhout (foreco.nl/nobelwood).

VILLA S2 Marc Architects

ARCHITECTUUR IS HET DETAIL

De witte natuurstenen vloerranden verhullen een technisch hoogwaardig detail. De glasplaten zonder kozijnen zijn hierachter bevestigd en om vervuiling op de witte randen tegen te gaan (regenwater van glasvlakken) zijn de randen losgehouden van het glas en overal goten toegepast, uit het zicht. Tevens zijn de elektrische zonweringen achter de randen weggewerkt. De vloeren van de woning liggen vol kanalen t.b.v. luchtbehandeling. De woning is voorzien van een warmte terugwin (WTW) unit met topkoeling en vloerverwarming. Op het dak staan een viertal zonnecollectoren. Een groot deel van de verlichting bestaat uit LED verlichting en is automatisch geschakeld op schemering.

VILLA S2 Marc Architects

project: villa S2

tijd: 2009-2012

type: villa

klant: privé

status: gerealiseerd

locatie: Oostelijk Rieteiland, IJburg Amsterdam

grootte: 390m2

budget: privé

team: Marc van Driest & Taco van Iersel

interieur ontwerp: Marc van Driest

constructeur: BREED ID

installaties (E&W): bureau Nieman, Veldhoen BV, Delektro

aannemer: Bouwbedrijf Bloed BV

gevels: Ekosiet, Foreco, DJS, Skyframe, FritsJurgens

interieur: De Rooy Metaaldesign, AA Glas, Houtatelier, Van Maanen

beelden: Raphael Drent, Martijn Heil

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!